De huisjes van Krijn De Knoeier

TRR074
"Krijn de Knoeier" noemde men hem. De man die in 1920 deze huisjes bouwde, Krijn Hoogendoorn, is geboren in Ammerstol op 14 augustus 1887. Hij was timmerman en is in 1917 aan de Hoofdweg gaan wonen. Hij kreeg zijn eerst kwalijke, later roemruchte bijnaam, omdat hij wel eens eerder gebruikt hout verwerkte en later toen er bijna geen materialen te krijgen waren, werd er een stuk in een kozijn of raam gezet. Dan was het weer netjes.
De houten palen werden nog met een handheistelling in de grond geslagen, niet zo snel als tegenwoordig, maar ze staan nog steeds.
Eén van de huisjes is groter dan de rest; het heeft een extra raam. Daar zat vroeger een winkeltje, de kruidenierszaak van Van der Elst. Deze had later zijn nering aan de Terbregse Rechter Rottekade 162, voordat Van den Berg de zaak overnam.

Nu worden huizen gebouwd, die na 10 of 15 jaar volledig gerestaureerd moeten worden of worden nog bijna nieuwe kozijnen vervangen door kunststof met dubbel glas enz.
De huisjes van Krijn mogen nog steeds gezien worden en ook de indeling was voor die tijd subliem te noemen. Hadden we ze nog maar, de Krijn de Knoeiers, de echte vaklieden.