Geschiedenis Algemeen

De geschiedenis van Terbregge (4)

In de Buurtkrant en tijdens een van onze exposities hebben we ruim aandacht besteed aan een wijkje dat dicht tegen de wijk Crooswijk en de begraafplaats aan heeft gelegen. Ongeveer daar waar nu de Politie zit en waar vroeger het veilingterrein was, lag in de jaren 20-30 een wijkje dat Nieuw Terbregge heette. Naar dit wijkje is de huidige Vinex - locatie Nieuw - Terbregge (ca. 860 woningen) vernoemd.
Veel bijzonders was het wijkje niet, eenvoudige relatief armoedige huisjes met alleen een begane grond. Uit oude foto's hebben wij kunnen opmaken dat er wel sprake was van Openbare Verlichting, maar vrijwel zeker hadden deze huisjes geen gasaansluiting. Of de huisjes waren aangesloten op elektriciteit wagen wij ook te betwijfelen. We denken van niet.
Verder was er tegen het wijkje aan ook nog sprake van een woonwagenkamp.

Lees meer: De geschiedenis van Terbregge (4)

Film Oud Hillegersberg

Op Youtube is een film geplaatst met opnames van Oud Hillegersberg.

Lees meer: Film Oud Hillegersberg

De geschiedenis van Terbregge (1)

Hieronder treft u een poging aan tot het weergeven van de geschiedenis van Terbregge. Een poging, omdat het in zijn geheel weergeven van de geschiedenis een compleet boek zou vergen Wij houden het dus op de belangrijkste hoofdpunten en gaan met reuzenstappen door de geschiedenis heen. Het mag verder ook duidelijk zijn, dat we hiermee niet pretenderen een wetenschappelijk onderbouwde weergave van de geschiedenis te geven. Het gaat om hoofdlijnen van hetgeen wij in andere - wel wetenschappelijk onderbouwde - teksten aantroffen.

Lees meer: De geschiedenis van Terbregge (1)

De geschiedenis van Terbregge (2) - Archeologie

Wellicht herinnert u zich het eerste artikel over de geschiedenis van Terbregge? Hiermee gaan wij nu door en we gaan veel verder terug in de tijd dan we ooit zelf hadden gedacht. In het eerste artikel gaven wij reeds aan dat het gebied waarin Terbregge nu ligt, vroeger een nat moerasgebied moet zijn geweest met vele (kleine) waterstroompjes. Althans, dat nemen wij aan. In dit (leerzame) artikel gaan wij erg ver terug in de geschiedenis. Wij weten dat Terbregge erg oud is en we weten ook dat de naam Terbregge reeds voorkomt in geschriften in de 11e eeuw. Maar dat het nog “effe” vroeger ook al werd bewoond weten we pas sinds kort, we maken u hier nu deelgenoot van, het wordt leuk, leest u mee?

Lees meer: De geschiedenis van Terbregge (2) - Archeologie

De geschiedenis van Terbregge (3)

We hebben  in de Buurtkrant al eerder geschreven over een “schat” die we gevonden hebben, dat wil zeggen, een  schat aan informatie, een aantal oude kaarten van Terbregge (en omgeving), deze zijn bijeengebracht door een verzamelaar (Jan Mani) uit Terbregge en – gelukkig - even aan ons uitgeleend. De kaarten bevatten een schat aan informatie (voor wie er in geïnteresseerd is).

Lees meer: De geschiedenis van Terbregge (3)