Filter

Spelend met de camera op mijn telefoon, scroll ik langs alle filters die ik kan kiezen om genomen foto's een beetje te pimpen. Een lange lijst van exotische namen als Reyes, Juno, Crena, Perpetua of Amaro trekt aan mijn oog voorbij. Het ene filter maakt de kleuren feller, terwijl het andere juist zorgt voor een ouderwets tintje. Ik probeer alle filters uit en besluit om de foto gewoon te laten zoals hij is. Het gaat toch om de herinnering aan het moment, wat voegt een filter hieraan toe? Veel. Althans, dat zou je denken als je rondkijkt op Instagram.

Sinds kort heb ik ook een account op deze app, waarmee je eenvoudig foto's deelt met je netwerk. Ik plaats zelf niet zo heel veel foto's. Omdat ik er gewoonweg niet aan denk en omdat ik nou niet echt een goede fotograaf ben: ik ben altijd net te laat, heb net niet iedereen in beeld of het licht is niet goed. Kortom, mijn foto's kunnen niet tippen aan de stijlvolle foto's die ik op de gemiddelde Instagram-account voorbij zie komen. Want of het nu gaat om een strandwandeling met blije kinderen in hippe regenjassen en dito laarsjes, een slapende poes voor een knisperend houtvuur of een prachtig opgemaakt bord met een overheerlijke groene salade; alles ziet eruit alsof het zo uit een lifestyle magazine komt.

Ik vraag me af hoe die mensen het doen. Hoe krijgen ze hun kinderen, huisdieren en eten zó perfect in beeld? Is hun leven echt zo goed geregisseerd of zouden ze eerst dertig minder mooie foto's gemaakt hebben voordat ze dat ene perfecte beeld hadden? Het gebruik van een filter doet ook veel. Inmiddels herken ik de meest gebruikte filters, die - eerlijk is eerlijk - een foto mooier kunnen maken. En hoewel ik daar toch echt het mijne van denk, betrap ik me er ook op dat ik steeds iets langer op Instagram blijf hangen. Dat ik steeds vaker juist de perfect gestileerde foto's aanklik, die een geromantiseerd beeld geven van de werkelijkheid. In een tijd waarin de realiteit soms harder en lelijker is dan je zou willen, voegt een filter kennelijk echt iets toe.

Machteld Henzel – in 't Hout is zelfstandig tekstschrijver en woont met haar man en drie kinderen aan de Rottekade. In haar vrije tijd loopt zij graag hard en trekt zij er vaak met het gezin op uit in hun Volkswagen camperbusje uit 1973.