IMG_9217.jpggroeten.jpgIMG_3355.JPG120-2007_IMG.JPG

Eikels

Scheldend raast hij voorbij op zijn racefiets: de middle aged man in lycra oftewel de MAMIL. Vooral in het weekend en met mooi weer, trekt er een onuitputtelijke stroom amateur wielrenners (oftewel MAMILs) op topsnelheid voorbij. Ik heb er hier al eens een column aan gewijd. Dat zou ik weer kunnen doen, ware het niet dat het toch geen verschil maakt. Mijn woorden op deze website, of de woorden van welke columnist dan ook, maken geen indruk op de MAMIL.

Omdat hij niet leest? Geen idee. Omdat hij zich niet aangesproken voelt? Dat zou zomaar kunnen. Omdat het niet aan hem, maar aan de omgeving ligt? Vast. Hoe dan ook. In de tien jaar dat we nu aan de Rotte wonen hebben we al van alles met de MAMIL meegemaakt en zijn wij regelmatig door hem uitgescholden. We spreken nu dus zelf ook een aardig woordje plat Rotterdams, wat altijd van pas kan komen.

Als je zelf besluit op een racefiets te stappen bijvoorbeeld. Met een knie die niet meer wil hardlopen, was het zoeken naar een sport die me evenveel voldoening geeft als hardlopen. Een sport die ik buiten kan beoefenen wanneer het mij uitkomt en waarvoor weinig nodig is. Dus toen ik tijdens het opruimen van de schuur op de oude racefiets van mijn man stuitte, zette ik hem toch maar even apart. 's Avonds vroeg ik hem terloops of het veel werk zou zijn om de fiets rijklaar te maken. Dat was volgens hem zo gepiept. En dat was het ook

De volgende dag besloot ik het gewoon te doen. Ik trok mijn hardloopkleren aan – lycra is tenslotte lycra – en stapte op de oude Cannondale. Mijn man keek toe, want dit wilde hij zien: zijn vrouw, die nou niet bepaald gecharmeerd is van wielrenners, die op een racefiets stapt. Naar de buurman, die ook al vol ongeloof toekeek, riep hij licht spottend: "Ja, nu ga je het meemaken hoor, ze gaat fietsen. Ze is nu een middle aged woman in lycra!" Dat was mijn startsein. Ik stapte op. En terwijl ik wegreed, riep ik geïrriteerd en geheel in stijl: "Oh, eikels!"

Machteld Henzel – in 't Hout is zelfstandig tekstschrijver en woont met haar man en drie kinderen aan de Rottekade. In haar vrije tijd loopt zij graag hard en trekt zij er vaak met het gezin op uit in hun Volkswagen camperbusje uit 1973.